Bu çiçeği koparmanın cezası servet değerinde

Bu çiçeği koparmanın cezası servet değerinde

Çiçeği koparmak artık cezalandırılabilir bir suç

Kemer sınırları içinde bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı’nda, havaların ısınmasıyla beraber bölgeye özgü bitki türleri ortaya çıkmaya başladı. Dünya genelinde sadece Kemer’de yetişen Kemer orkidesini görmek isteyen yerli halk ve turistler, bölgeye düzenlenen turlarla ziyaret ediyorlar.

Antalya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi ve Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Başkanı olan Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, orkide ve diğer özgün bitkilerin izinsiz olarak toplanmasının yasak olduğunu vurgulayarak, “Salep elde etmek için kullanılan orkide türleri yasadışı yollarla doğadan çıkarılıyor. Bu durum sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda ekolojik bir felakettir. Yapılan araştırmalar Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yetişen Kemer orkidesi yumrularının yurtdışında bazı sitelerde satıldığını ortaya koydu. Bu durum biyokaçakçılığın ne kadar büyük bir tehdit olduğunu açıkça göstermektedir” açıklamasında bulundu.

Türkiye‘nın bitki çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz, “Türkiye’de yaklaşık 10 bin bitki türü mevcut. Bunların 3 bin 500’ü endemik türlerdir. Sadece Antalya’da 700’e yakın endemik bitki türü yetişmektedir. Bunlardan 250’si dünya genelinde sadece Antalya’da bulunmakta olup çevresindeki bölgelerde görülmemektedir. Bu genetik mirasımıza sahip çıkmazsak, bir daha geri getiremeyiz” şeklinde konuştu.

‘İzinsiz Bitki Toplamanın Cezası 1 Milyon TL’yi Aşabilir’

Ticari amaçlar dışında biyokaçakçılığın bazı kişiler tarafından iyi niyetle bile olsa yapıldığını belirten İsmail Gökhan Deniz, “Tehlike altındaki veya hassas bitki ve hayvan türlerinden herhangi bir parçanın alınması, o türün geleceğini tehlikeye atmaktadır. Dolayısıyla izinsiz bitki toplamanın cezası 1 milyon TL’yi aşabilmektedir. Bu bölgeye özgü Kemer orkidesini koparmanın cezası ise 557 bin 212 TL’dir. Halkımız bilmelidir ki; Bir bitkiyi topraktan alıp evlerinde veya bahçelerinde yetiştirmek isteyebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki, bu türler doğal yaşam alanlarından uzakta yaşam sürdüremezler. Toprağından aldıkları enerji ile bir süre çiçek açabilirler ancak nesillerini sürdürebilmek için doğal ekosistemlerine ihtiyaçları vardır. Bu sebeple hiçbir endemik veya korunması gereken bitki doğal yaşam alanından alınmamalıd

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar