Merkez Bankası’ndan ek tedbir sinyali
Merkez Bankası, Ek Tedbir Sinyali Verecek
Geçen hafta doların 40, euronun ise 44 lirayı aşarak rekor seviyelere ulaştığı dönemde, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) acil bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantıda, piyasalardaki gelişmeler ve alınacak önlemler ele alınmıştı.
Toplantının özet tutanakları resmi olarak yayımlandı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Son Döneme Ait Gelişmeler
1. Finansal piyasalardaki yüksek oynaklıkla birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 6 Mart tarihli Kurul toplantısının üzerine 38 baz puan artarak 20 Mart itibariyle 296 baz puan seviyesine ulaştı. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı %19’a, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise %21,5’e yükseldi.
Piyasalara Yönelik Alınan Önlemler ve Para Politikası
2. Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplandı ve enflasyon risklerini göz önünde bulundurarak sıkı para politikasını destekleyici önlemler aldı.
3. Bu çerçevede Kurul, Merkez Bankası’nın gecelik vadede borç verme faiz oranını %46’ya yükseltirken, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %42,5’te sabit tuttu. Merkez Bankası’nın gecelik vadede borçlanma faiz oranı ise %41’de kaldı.
4. Ayrıca, piyasalardaki oynaklığı kontrol altına almak için TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alındı. Döviz piyasasının sağlıklı işlemesi ve döviz kurlarındaki oynaklıkların önlenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandı. Ayrıca, parasal aktarımı güçlendirmek ve sıkı para politikasını desteklemek amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verilirken, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edildi.
Ek Önlemler Gündemde
5. Finansal piyasaların etkinliğinin sürdürülmesi için gerektiğinde ek önlemler alınacak.
6. Fiyat istikrarını sağlamak için alınan proaktif önlemler, enflasyon risklerini sınırlamayı hedefliyor.
7. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için mevcut tüm araçları piyasa kuralları çerçevesinde kararlılıkla ve etkili bir şekilde kullanmaya devam edecek.
8. Sıkı para politikası uygulaması, enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edecek. Kurul, politika faizi adımlarını enflasyon odaklı, dikkatli ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir